Rookmelders uit ons assortiment zijn in staat om een beginnende brand snel op te merken en snel alarm te slaan. Bij brand in huis heeft u ongeveer 3 minuten om te vluchten. U denkt wellicht dat u wel wakker zal worden van de rook. Niets is minder waar. Als u slaapt is uw reukvermogen uitgeschakeld. Uw neus doet het gewoonweg niet.

Als u de rook van een brand inademt zal u steeds dieper in slaap raken, dit komt omdat de giftige rook, die naast vele andere giftige schadelijke stoffen, ook koolmonoxide bevat. Uiteindelijk stikt u in uw slaap.

Rookmelders met Optische Sensoren

De eerste rookmelders die werden verkocht werkten volgens het ionisatieprincipe, een radioactieve bron meette de stroom tussen twee electroden waarmee rook werd opgemerkt. Felle branden werden door deze rookmelders snel gedetecteerd maar kleine langzaam ontwikkelende branden, zoals ze doorgaans in woningen ontstaan worden veel sneller door een optische rookmelder opgemerkt. In deze rookmelder schijnt een lichtbundeltje op een lichtgevoelige sensor. Als er rookdeeltjes in het lichtbundeltje komen zal de rookmelder alarm slaan. Ionisatierookmelders mogen sinds 2005 niet meer worden verkocht. Als u deze nog heeft in huis zijn ze zeker al aan vervanging toe. Lever ze in bij uw gemeentelijke afvalverwerking. Het is klein chemisch afval.

Welke rookmelders heb ik nodig?

Voor nieuwbouw en renovatie woningen waarvoor na 1 januari 2003 een bouwvergunning is afgegeven, zijn optische 230 volt rookmelders verplicht op elke verdieping langs de vluchtwegen. Deze rookmelders worden aangesloten op constante spanning en zijn voorzien van een back-up batterij voor als de stroom uitvalt. Dit wordt voorgeschreven in het Bouwbesluit, dat verwijst naar de nationale norm NEN2555- 2008. 

Alle woningen ouder dan 2003 kunnen uitgerust worden met rookmelders op een accu/batterij. Er is namelijk geen verplichting om rookmelders te plaatsen. U kunt verder kiezen voor op zichzelf staande rookmelders die individueel werken of draadloos koppelbare rookmelders die via een draadloos signaal met elkaar in verbinding staan. Door deze koppeling gaan bij een alarm alle rookmelders af. Tevens zijn hierdoor ook draadloos koppelbare koolmonoxidemelders met de rookmelders te verbinden. 

Hieronder kunt u kiezen uit de verschillende soorten rookmelders die wij aanbieden:

Bezig met laden...

 

Hoeveel rookmelders moet ik ophangen?

Begin met rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is de vluchtroute om het huis uit te komen bij brand.

Een stapje veiliger is om ook rookmelders op te hangen in alle slaapkamers en in de woonkamer.

Voor de beste beveiliging hang je rookmelders op in alle ruimtes waar brand zou kunnen ontstaan.

Als je meer dan 3 rookmelders op batterij wilt ophangen kies dan voor draadloos aan elkaar gekoppelde melders. Als één melder afgaat door rook zorgt de koppeling dat alle rookmelders afgaan.

Woont u boven een winkel of horecapand? Overleg dan met de eigenaar voor het plaatsen van melders in het pand welke weer aan uw melders gekoppeld worden. Als er brand uitbreekt ben u de eerste die het merkt en kunt u snel 112 bellen, zo blijft de schade beperkt en kunt u op tijd vluchten.

Heeft u een buurman of -vrouw die zonder hulp niet veilig buiten kan komen bij brand? Koop samen gekoppelde rookmelders zodat u hen kan helpen in geval van nood.


Rookmelders zijn verplicht in alle woningen in Nederland per juli 2022. Voor advies, hulp en installatie kunt u bij ons terecht. Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 op
085-0605679.

Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Lus 3 G55 1742PH Schagen

KVK 58660763

BTW NL001600774B32

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur