Rookmelders vervang je om de 10 jaar. Ze gaan niet onbeperkt mee. Marktleiders FireAngel en Ei Electronics adviseren een rookmelder elke 10 jaar te vervangen. Vuil en stof zorgen ervoor dat de melders niet meer betrouwbaarheid zijn na deze tijd. En dan is het ook nog de bedoeling dat u zelf de rookmelder elk jaar 1 a 2 keer schoonmaakt met de stofzuiger. En dat schoonmaken vergeten de meesten mensen te doen. Dit zorgt ervoor dat veel rookmelders al veel eerder vals alarm kunnen gaan geven doordat ze vuil zijn. Vervolgens weet men niet wat er aan gedaan moet worden en gaat de rookmelder van het pafond. Weg brandveiligheid.

Rookmelder onderhouden of vervangen

NaQuBo Comfort en Veiligheid helpt u graag met het onderhoud en eventueel vervangen van uw rookmelders. Mocht u zelf niet in staat zijn uw rookmelders te vervangen dan kunnen wij het ook voor u doen. Wij zijn hierin gespecialiseerd. Ook kunnen wij u ondersteunen met het onderhoud. Stuur ons u gegevens en wij nemen contact met u op.

Vervang- en productie-datum

Rookmelders vervangen voordat de deze 1 jaar oud zijn

Om u te wijzen op het vervangen van de rookmelders elke 10 jaar zijn goede rookmelders voorzien van een vervangings- of productie datum. Deze staat meestal op de zijkant en een enkele keer op de onderkant van de rookmelder. (Bij hele oude rookmelders vaker op de onderkant) De tekst die fabrikanten gebruiken is meestal “vervangen voor” en dan een jaartal of jaartal en maand, of “replace before” met jaartal en/of maand in het Engels. Op een enkele rookmelders staat alleen een jaar van productie. Is de productiedatum bijna of al 10 jaar geleden? Neem dan contact op met ons voor nieuwe rookmelders.

Weet u wanneer uw rookmelders vervangen moeten worden?

Als u geen idee heeft hoe oud uw rookmelders zijn en u kunt ook geen datum vinden dan raden wij aan uw rookmelders zo snel mogelijk te vervangen. Wat ik ook nog wel eens hoor is dat mensen denken dan zolang je de batterij maar elk jaar vervangt dat de rookmelder zijn werk blijft doen. Dat is dus echt niet waar. Ook is het bij rookmelders, die wel een piep geven door het indrukken van de testknop, niet vanzelfsprekend dat ze alarm geven bij rook of brand. De enige manier om een rookmelder echt te testen is met een rookmelder testspray. Laat ons u adviseren voor nieuwe rookmelders.

Verschil in regelgeving tussen oude en nieuwe woningen

Bouwjaar voor 2003

Huurt u een huurwoning of heeft u een koopwoning met een bouwjaar voor 2003? Dan zijn rookmelders niet verplicht. U bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor het plaatsen, onderhouden en vervangen van rookmelders.

Bouwjaar na 2003

In zowel koop- als huurwoningen die na 2003 gebouwd zijn, of waar na 2003 groot onderhoud aan is gepleegd, is het plaatsen van rookmelders verplicht volgens het bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels, ziekenhuizen etc. minimaal moeten voldoen. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwbesluit

Huurt u een huis dat na 2003 is gebouwd? Dan moeten daar al rookmelders hangen. Dat is vanaf de bouw verplicht. De vraag is alleen of uw verhuurder de rookmelders elke 10 jaar wel vervangt.

Rookmelder vervangen eigen woning

Bij een koopwoning moet u de rookmelders zelf ook onderhouden en elke 10 jaar vervangen. Ik zie vaak dat men een defecte of oude rookmelder van het plafond haalt en geen nieuwe melder plaatst. De kans op woningbrand in Nederland 1 op 63. Wilt u het risico nemen?

Nog een ander verschil is dat in woningen die zijn gebouwd na 2003 de rookmelders moeten worden aangesloten op netspanning. Er moet constant stroom op de rookmelders staan waardoor de werking gegarandeerd zou moeten zijn. Dit is in mijn ogen inmiddels een bijzonder achterhaalde verplichting. Toen deze verplichting werd bepaald waren er nog alleen rookmelders met losse back-up batterijen die elk jaar vervangen moesten worden. Deze batterijen zorgen ervoor  dat tijdens stroomuitval de rookmelder minstens nog 24 uur werkt. Dan is de stroomstoring meestal wel voorbij.

Al jarenlang monteren installatiebedrijven zeer goedkope rookmelders in nieuwbouwwoningen, nog steeds met back-up batterijen die elk jaar vervangen moeten worden.

Inmiddels bestaan er al jaren rookmelders die 10 jaar lang werken op de ingebouwde accu. Dus het aansluiten op netspanning is helemaal niet meer nodig maar nog wel steeds verplicht.

De beste oplossing

Ik adviseer uitsluitend rookmelders met een vaste accu die 10 jaar meegaat. Aangezien dit even lang is als de levensduur van de rookmelder heeft u na plaatsing van dit soort rookmelders er 10 jaar lang geen omkijken naar. Alleen in geval van een echte brand of rook zal de rookmelder van zich laten horen en misschien wel uw leven redden.

Onderneem nu actie

Wij adviseren u graag welke rookmelders geschikt zouden zijn om de huidige te vervangen. Als u ons een foto of het merk en type van uw oude rookmelders stuurt via email( info@naqubo.nl ) krijgt u van ons zo snel mogelijk antwoord terug.

Heeft u andere vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Of wilt u uw rookmelders laten controleren op betrouwbaarheid? Neem vrijblijvend contact op via ons contact formulier, bel ons op 06-47484642 of stuur een email naar info@naqubo.nl

Rookmelders vervangen omdat ze vervuild zijn

Door de ophoping van stof en ander kleine vuil neemt de kans op vals alarm toe, tevens neemt de kans ook toe dat de rookmelder helemaal niet meer reageert bij een echte brand.

Het is niet zo vreemd dat een rookmelder door stof minder goed werkt, stelt u zich eens voor hoeveel stof er in 10 jaar tijd in een rookmelder kan komen....

In de handleiding van de rookmelder staat dat u deze regelmatig moet schoonmaken, maar dat gebeurt vaak niet. Men vergeet het of is niet in staat dit zelf te doen. Met name ouderen kunnen rookmelders zelf niet schoonmaken. Terwijl een juiste werking van rookmelders voor ouderen wel van levensbelang is want zij zijn de meest getroffen groep in onze samenleving waar brand ontstaat met vaak een dodelijke afloop. 

NaQuBo komt aan huis om rookmelders te controleren op juiste werking en om deze te reinigen. Maak nu een afspraak voor rookmelder onderhoud.

 | Meer

Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00.
Wilt u door ons gebeld worden?
Stuur uw nummer naar 
info@naqubo.nl


Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Wetering 90 1741DK Schagen

 

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur

De waardering van www.naqubo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 201 reviews.