Rookmelder vervangen moet elke 10 jaar

Rookmelders moeten elke 10 jaar worden vervangen. Dit is sinds juni 2022 ook wettelijk verplicht. Door vuil en stof zijn rookmelders na 10 jaar niet meer betrouwbaar. In het ergste geval gaan uw rookmelders zo maar in vals alarm zonder dat er iets aan de hand is.

Moet u zich eens voorstellen dat midden in de nacht uw rookmelder of rookmelders, want als u er meer heeft en ze zijn doorverbonden,  allemaal in alarm gaan terwijl u lekker u lekker ligt te slapen. Van menigeen heb ik vernomen dat dit echt heel erg schrikken is en als er dan blijkt dat er niets aan de hand is krijgt de rookmelder de schuld. Maar deze had al vervangen moeten worden...

Rookmelder vervangen op batterijen of op netstroom

Er zijn twee soorten rookmelders verkrijgbaar, rookmelders op batterijen en rookmelders op netstroom (230 volt). U kunt deze heel eenvoudig uit elkaar houden:
  • Rookmelders op netstroom hebben een groen lampje dat altijd brand, dit geeft aan dat er spanning op de rookmelder staat.
  • Rookmelders op batterijen hebben alleen een rood lampje dat om de zoveel seconden 1 x knippert.
Rookmelders op netstroom zijn al sinds 2003 verplicht in nieuwe woningen en na grote renovatie moeten deze ook in oudere woningen gemonteerd worden. 

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders ook verplicht in woningen die voor 2003 zijn gebouwd. In deze woningen mogen rookmelders op batterijen gemonteerd worden.
Rookmelders zijn verplicht in alle woningen in Nederland per juli 2022. Voor advies, hulp en installatie kunt u bij ons terecht. Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 op
085-0605679.

Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Lus 3 G55 1742PH Schagen

KVK 58660763

BTW NL001600774B32

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur