Hoe en waar plaats ik mijn koolmonoxidemelder?

Er heerst veel onduidelijkheid over de plek waar men een koolmonoxidemelder moet ophangen. Bij fabrikanten kan de instructie nog wel eens verschillen, de ene fabrikant zegt laag bij de grond en de andere zegt hoog aan de muur. Het plaatsingsadvies dat Brandweer Nederland geeft is in 2017 door co-experts bij de brandweer, fabrikanten en brandwondenstichting tot stand gekomen.

Stijgt of daalt koolmonoxide als het vrijkomt?

Koolmonoxide vormt zich bij onvolledige verbranding in het verbrandingstoestel en vermengt zich met de overige verbrandingsgassen. De dichtheid van de verbrandingsgassen is lager dan de dichtheid van lucht. De verbrandingsgassen zullen dus samen met de koolmonoxide de neiging hebben om te stijgen. Bij onvoldoende ventilatie wordt de ruimte vanaf het plafond naar beneden gevuld.

Waar plaats ik een koolmonoxidemelder in mijn huis?

U dient een koolmonoxidemelder te plaatsen in elke ruimte waar een toestel aanwezig is dat koolmonoxide kan produceren. Dus alle ruimtes waarin bijvoorbeeld een (HR) ketel, gaskachel, houtkachel, pelletkackel of een geiser aanwezig is.

In een bronruimte met een schuine zijde: 
Als deze ruimte een schuin dak heeft plaatst u de co-melder aan de schuinekant op een afstand van 1-3 meter van het verbrandingstoestel. En aan de hoge schuine zijde van de ruimte. Plaats de melder in ieder geval hoger dan het verbrandingstoestel. Ik hou altijd mijn eigen lengte aan, en dan iets boven mijn hoofd. Het zou dan nooit kunnen gebeuren dat ik blootgesteld kan worden aan koolmonoxide lekkage want dan zou de co-melder al zijn afgegaan.

In een ruimte met een normaal plafond:
  • Aan de muur(heeft de voorkeur)
    Indien u de koolmonoxidemelder aan de muur plaatst, bevestig deze dan hoog aan de muur op een horizontale afstand vanaf 1 tot maximaal 3 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder geplaatst wordt op minimaal 15 centimeter gerekend vanaf het plafond en minimaal 1,5 meter vanaf de grond. Zorg er ook voor dat de melder altijd hoger is geplaatst dan de deurpost of het raamkozijn en niet in de tocht hangt.
  • Aan het plafond
    Indien u de koolmonoxidemelder aan het plafond plaatst, doe dit dan op een afstand vanaf 1 tot maximaal 3 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder tenminste 30 centimeter vanaf de muur geplaatst wordt. Als laatste zorgt u ervoor dat het alarm van de koolmonoxidemelder altijd en overal in huis hoorbaar is, ook vanuit de slaapkamer. Test dit. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u het beste voor 2 koppelbare koolmonoxidemelders kiezen. Deze kunnen wij ook leveren. Uw kan de gekochte melder bij ons omruilen.
 
In een bronruimte met een schuine zijde      In een bronruimte met normaal plafond
co-melder plaatsen in bronruimte met schijn dak      

In een ruimte waar geen koolmonoxidebron aanwezig is:

Als de melder wordt geïnstalleerd in een ruimte zonder mogelijke koolmonoxidebron, moet hij betrekkelijk dicht in de buurt van de ademhalingszone van de aanwezige personen worden geplaatst. Op zithoogte in een woon-/werkkamer en op slaaphoogte in een slaapkamer. 
 
In een leef- of werkruimte In een slaapkamer
   

 

Waar plaats ik een koolmonoxidemelder in een camper/caravan of boot?

In een camper/caravan of boot dient u de koolmonoxidemelder bij voorkeur dichtbij uw slaapplaats te plaatsen. Als u in de ruimte slaapt waar ook een verbrandingstoestel staat plaats de koolmonoxidemelder dan zover mogelijk er vandaan en zeker nooit direct boven het verbrandingstoestel. Wat heel belangrijk is om rekening mee te houden voor de aankoop van de koolmonoxidemelder is dat deze wel geschikt is om in caravan/camper of boot te gebruiken. 


De beste koolmonoxidemelder: Honeywell XC-100D

Dit is de meest veelzijdige CO-melder op dit moment verkrijgbaar. De melder heeft een vaste accu die 10 jaar werkzaam is en Honeywell geeft 10 jaar garantie op de melder. Bij een te hoge waarde aan CO gaat de melder in alarm, toont een prominente melding en het LCD display toont de hoogte aan van de  gedetecteerde CO in PPM. De melder is als enige op de markt in te stellen op een vooralarm functie, welke een langdurige(chronische) blootstelling aan een lage CO-waarde kan helpen voorkomen. De XC-100D is geschikt voor gebruik in woningen, appartementen, vrijetijds-accommodaties, boten en caravans (vast/mobiel). Bestel de XC100D hier.Mocht u nog vragen hebben dan beantwoorden wij deze graag. U kan ons bereiken via een email naar info@naqubo.nl of ons bellen op 06-47484642.
Rookmelders zijn verplicht in alle woningen in Nederland per juli 2022. Voor advies, hulp en installatie kunt u bij ons terecht. Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 op
085-0605679.

Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Lus 3 G55 1742PH Schagen

KVK 58660763

BTW NL001600774B32

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur