Goede brandmelder hoor je alleen als het mis is

Schagen  *Rookmelders, brandblussers, koolmonoxidemelders, vluchtladders… Een huis (brand)veilig maken, daar komt heel wat bij kijken. Patrick Hageman van NaQuBo is specialist in comfort en veiligheid.

In 2010 zag Hageman een brandweerauto rijden. ‘Kom bij de brandweer!’ stond er met koeienletters op. Waarom niet dacht hij, mensen helpen is fijn om te doen en waarom niet als brandweerman. Een jaar later was Hageman gediplomeerd vrijwillig brandweerman. “Ik kwam er snel achter dat het in de meeste huizen bedroevend gesteld was met de brandbeveiliging. Ook de voorlichting aan mensen schoot aan alle kanten tekort. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de batterijen van goedkope rookmelders, al na een jaar vervangen moeten worden! Bovendien hangen de melders vaak alleen in de hal en op de overloop, áls ze al worden opgehangen. De woon- en slaapkamers worden vergeten. En de rookmelders die sinds 2003 in nieuwbouwhuizen geïnstalleerd worden en heden ten dagen nog steeds worden opgehangen, werken ook niet mee. Deze rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet, maar hebben ook een batterij voor als de stroom uitvalt, die maar een jaar meegaat. Als de batterij op is, meestal midden in de nacht, begint de rookmelder te piepen. Het apparaat blijft maar doorpiepen, omdat hij op stroom zit aangesloten, zelfs als je de batterijen eruit haalt, waardoor menig melder uiteindelijk van het plafond wordt gemept”. Weg veiligheid.

Zoals het hoort

Dat kon anders, dacht Hageman. Hij verdiepte zich in de materie, en ging op zoek naar leveranciers met de betrouwbare producten. Hij levert nu rookmelders met batterijen die het tot wel tien jaar uithouden. Dit is net zo lang als de levensduur van de rookmelder. 10 jaar. Rookmelders die je nooit hoort, alleen als het echt mis is. “Zoals het hoort dus”, zegt Hageman. Naast rookmelders heeft hij nog veel meer veilige producten in zijn assortiment. Met de nadruk op ‘veilig': koolmonoxidemelders, brandblussers voor thuis, maar ook bijvoorbeeld laders voor je mobiele telefoon of laptop, die beveiligd zijn tegen kortsluiting, oververhitting en brand. Het duurde niet lang of hij had zijn eigen bedrijf opgericht, NaQuBo, naar de namen van zijn drie oudste kinderen – de jongste werd later geboren – Naomi, Quinten en Bodhi, met als eerste wapenfeit de webwinkel NaQuBo. De webwinkel bestaat vandaag al 4 jaar! Hier verkoopt Hageman producten die allen te maken hebben met comfort en veiligheid. “We hebben bijvoorbeeld ook rookmelders voor doven en slechthorenden met flitslampen en met een trilplaat onder de matras. Mocht er brand uitbreken, dan voelen en zien ze het alarm.”

Voorlichting en ondersteuning

Ook voorlichting en ondersteuning zijn een belangrijk aspect van Hagemans werk. Zo helpt hij mensen bij het installeren van de producten en geeft hij uitleg over de werking ervan. “Als mensen vragen of ik hun rookmelder wil nakijken, dan kom ik. Zijn de spullen in orde, dan ga ik weer. Zo niet, dan zorg ik dat de woning weer veilig bewoonbaar wordt.”

Het enige dat Hageman lastig aan zijn werk vindt, is het bereiken van mensen. Men denkt in het algemeen veel te weinig na over veiligheid in huis. En dat terwijl er elke dag gemiddeld 15 woningbranden zijn in Nederland, de kans dat je brand thuis krijgt is 1 op 67!

Ouderen

Op dit moment richt Hageman zich ook op ouderen. “Mensen willen of moeten tegenwoordig zo lang mogelijk op zichzelf wonen. Dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. De brandweer heeft onderzocht dat dit de grootste groep is waar in de toekomst steeds meer slachtoffers gaan vallen. Want hoe moet het met die oude mensen als ze 3-hoog wonen en er breekt brand uit? Kunnen ze zichzelf in veiligheid brengen? Daarom ben ik nu bijvoorbeeld bezig met rookmelders die je kunt koppelen aan een mobiele telefoons. Zodra er brand uitbreekt bij vader en/of moeder, gaat de mobiele telefoon van bijvoorbeeld de zoon of dochter af, en die kan dan direct de brandweer bellen, de ouders gerust stellen en er zelf naartoe gaan. Zo kan een hoop leed voorkomen worden. Dat ik op deze manier mensen kan helpen, vind ik het mooiste wat er is”
 

      18-03-2017 08:14     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Rookmelders zijn verplicht in alle woningen in Nederland per juli 2022. Voor advies, hulp en installatie kunt u bij ons terecht. Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 op
085-0605679.

Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Lus 3 G55 1742PH Schagen

KVK 58660763

BTW NL001600774B32

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur