Wat is chronische koolmonoxidevergiftiging?
Chronische koolmonoxidevergiftiging is een aandoening die ontstaat door langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden koolmonoxide. Koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen, bijvoorbeeld uit oude kachels.
Het verraderlijke van koolmonoxidegas is dat je het niet ruikt. Daarom hebben mensen meestal niet door dat ze blootgesteld worden aan het gas.
Welke symptomen geeft het?
Chronische koolmonoxidevergiftiging kan verschillende symptomen veroorzaken. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
Wat is de oorzaak?
Chronische koolmonoxidevergiftiging wordt veroorzaakt door langdurige blootsteling aan kleine hoeveelheden koolmonoxidegas (CO). Blootstelling aan koolmonoxidegas kan optreden door:
- Roken;
- Regelmatig verblijven in een ruimte met een slecht functionerende verwarmingsketel; het gaat vooral om verouderde en slecht onderhouden cv-ketels;
- Regelmatig verblijven in een ruimte met slechte ventilatie;
- Roken van waterpijpen (bijvoorbeeld in zogenaamde ‘shishalounges’).
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een arts kan vermoeden dat er sprake is van chronische koolmonoxidevergiftiging als bovengenoemde klachten optreden bij iemand die blootgesteld kan zijn aan koolmonoxidegas. De diagnose wordt bevestigd met bloedonderzoek.
Bloedonderzoek
Koolmonoxide bindt aan hemoglobine in rode bloedcellen. Hierdoor wordt carboxyhemoglobine (HbCO) gevormd. De hoeveelheid carboxyhemoglobine is verhoogd bij mensen met een chronische koolmonoxidevergiftiging. Om dit te menten wordt bloed afgenomen en in een laboratorium onderzocht.
Wat is de behandeling?
Behandeling bestaat uit het stopzetten van de blootstelling aan koolmonoxide. Meestal zullen de klachten dan langzaam verdwijnen.