Brand in appartementencomplex Delden
In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 april is er rond 1:00 brand ontstaan in een appartementen complex aan de Stadshagen in Delden.

Foto van de brand in het appartementencomplex aan de Stadshagen in Delden

Bij de brand zijn de twee bewoners van 86 en 90 jaar om het leven gekomen. Ben je zo oud en dan kom je om in je eigen huis. Verschrikkelijk.

In appartementencomplexen die na 2003 zijn gebouwd dienen verplicht rookmelders te worden geplaatst in de vluchtwegen. Deze waren hier  waarschijnlijk wel aanwezig. Het appartementencomplex is in 2009 gebouwd, dat betekend dat de rookmelders al wel de leeftijd van 10 jaar hadden bereikt. Na 10 jaar moeten rookmelders worden vervangen. Vaak staat dit ook op de onder- of zijkant van een rookmelder. In de vorm van een vervangdatum. Als er werkende rookmelders in dit appartement aanwezig waren dan hadden deze de brand snel moeten opmerken en alarm moeten slaan. Of dat ook gebeurd is zouden de buren van dit appartement wellicht kunnen vertellen. Want wie heeft de brandweer gebeld? De bewoner? Buren? Een voorbijganger met een hond is een optie, de avondklok zorgt er wel nog voor dat het stil is op straat.

Want elke brand begint klein. En op de foto's en video's die er op internet staan is het al een flinke brand. En de brand is in de woonkamer, want daar grenst het balkon aan.

Geen rookmelder in de woonkamer

In appartementencomplexen waar de slaapkamer aan de gang grenst waar ook de voordeur is tref ik vaak maar 1 rookmelder op stroom aan. Alleen in de gang. De wet zegt dat er op elke etage een rookmelder in de vluchtweg aanwezig moet zijn. Vanuit de slaapkamer bedoelt men dan. Dus als je vanuit je slaapkamer door de gang moet om de voordeur uit te kunnen is een rookmelder in de gang voldoende. Volgens de wet wel. Maar in de praktijk is dit helemaal niet voldoende. Uit een recent onderzoek van het IFV, die elk jaar een overzicht maakt van Fatale Woningbranden, blijkt namelijk dat de meeste branden ontstaan in de woonkamer en/of keuken. Zie afbeeding hieronder:Daarnaast adviseert de brandweer dat je alle deuren in huis moet sluiten, daardoor kan brand zich minder snel uitbreiden en is er meer tijd om te vluchten. Dit is een heel goed advies maar dit werkt alleen als er ook in andere ruimtes een rookmelder aanwezig is. Dat is ook het advies van de brandweer. Alleen hoeft het niet volgens de wet.

Wat er waarschijnlijk is gebeurd in het appartement in Delden.

Ik vermoed dat er brand is ontstaan in de huiskamer en de deur naar de gang was gesloten. De rookmelder in de gang kan de brand niet waarnemen. Dit kan pas al de brand enorm is gegroeid en de rook en vlammen door de tussendeur breken. Als dan de rookmelder in alarm gaat en de andere bewoner wakker wordt en de slaapkamerdeur opent staat deze al meteen in een wolk van dikke zwarte giftige rook. Dat is een niet overleefbaar scenario.  Een van de bewoners is levend uit het appartement gehaald en later overleden in het ziekenhuis. Dat komt dan door de gevolgen van rookvergiftiging. 

Verbeteren van de branddetectie in appartementen

In elke appartement waar sprake is van een gang met aangrenzende slaapkamer en een aparte woonkamer en keuken gescheiden van de gang door een deur moet er een extra rookmelder in de woonkamer/keuken worden bijgeplaatst. En deze rookmelder kan dan ook het beste gekoppeld worden met de rookmelder in de gang. Hierdoor gaat de rookmelder in de gang ook direct in alarm als de rookmelder in de woonkamer/keuken alarm slaat bij een beginnende brand. Bewoners worden dan op tijd wakker en kunnen nog vluchten en de brand is sneller gemeld en er zal veel minder schade zijn omdat de brandweer ook eerder aanwezig is.

Wilt u ook uw appartementencomplex beter beveiligen tegen brand? Neem dan vrijblijvend contact op met mij.
Bel of vul het contactformulier in.
      29-04-2021 14:58     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Rookmelders zijn verplicht in alle woningen in Nederland per juli 2022. Voor advies, hulp en installatie kunt u bij ons terecht. Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 op
085-0605679.

Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Lus 3 G55 1742PH Schagen

KVK 58660763

BTW NL001600774B32

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur