Er zijn twee soorten rookmelders, rookmelders op batterijen en rookmelders op stroom (230v). U kunt ze onderscheiden door een groen lampje wat constant brand op de 230v rookmelder. De batterij rookmelder heeft geen groen lampje. Nog een verschil is dat als de batterij leeg is de rookmelder op 230 volt dat het "piep" signaal blijft piepen omdat de rookmelder nog op stroom zit aangesloten. De batterij rookmelder stopt met piepen als u de batterij eruit haalt.

Rookmelders kunnen verschillende soorten piepjes laten horen. Bij vrijwel elke rookmelder van welk merk dan ook geven de onderstaande piepjes hetzelfde aan:​. 

Constante piep: Rook of rooklucht aanwezig

Dan is er ergens een beginnende brand, kijk of u de brand kunt vinden en probeer deze te blussen met een kopje water (behalve bij een vlam in de pan, dan mag u geen water gebruiken) lukt dit niet verlaat uw huis, sluit alle deuren achter u en bel buiten de brandweer, toets 112 op uw telefoon.

Constante piep: Geen rook of rooklucht aanwezig

Een aanhoudend piep of alarmsignaal kan soms ook een vals alarm zijn, een rookmelder kan vervuild zijn door stof waardoor de rookmelder in alarm gaat. Los dit op door de rookmelder met de stofzuiger schoon te zuigen, doe dit voorzichtig en gebruik indien mogelijk een opzetborsteltje.

Een enkele piep om de minuut of elke 40 seconden: batterij bijna leeg

Als een rookmelder om de minuut piept of chirpt is dat een teken dat de batterij vervangen moet worden. Meestal laat een rookmelders dit piepje om de 40 seconden horen en het gebeurt vaak aan het begin van de nacht. Zie onderstaand filmpje


Het kan zijn dat u het piepje overdag niet meer hoort. Dit heeft te maken met het feit dat het overdag warmer in huis is dan in de nacht. Batterijen kunnen niet zo goed tegen een temperatuurverschil en lijken snachts voor de rookmelder leeg te zijn. Als het piepje dag en nacht hoorbaar is heeft u dan nog meestal, afhankelijk van het type rookmelder, een aantal dagen om de batterijen te vervangen.

Na 10 jaar batterij vervangen de gehele rookmelders vervangen

Rookmelders gaan maximaal 10 jaar mee, daarna zijn ze door vuil en stof niet meer betrouwbaar en kunnen ze ook zomaar vals alarm geven. Een goede rookmelder van een bekend merk heeft op de onderkant of zijkant de datum van vervanging staan. Staat deze er niet dan staat er soms nog wel het jaar van produceren op. Tel daar 10 jaar bij op en u weet wanneer u de rookmelder moet vervangen.
 

Voorkom dat een rookmelder elk jaar piept in de nacht

Vervang nu uw batterij gevoede rookmelder voor een nieuwe rookmelder met een 10 jarige batterij. NaQuBo levert uitsluitend rookmelders met een batterij die 10 jaar werkt. Dat betekent dus 10 jaar lang geen gepiep in de nacht. 


 | Meer

Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00.
Wilt u door ons gebeld worden?
Stuur uw nummer naar 
info@naqubo.nl


Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Wetering 90 1741DK Schagen

 

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur

De waardering van www.naqubo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 201 reviews.