de rookmelder piept, u bent wakkerPiepende rookmelders zijn heel vervelend. Nog erger wordt het als je er niks aan kan doen of je weet niet hoe je het moet oplossen. Er zijn een aantal oorzaken waardoor rookmelders piepen, we hebben het dan wel over korte of enkele piepjes. Niet het alarmsignaal. 
Eerst moeten we weten welk soort rookmelder u in huis heeft. Er zijn namelijk twee soorten rookmelders, rookmelders op batterijen en rookmelders op stroom met een backup batterij. U kunt ze onderscheiden door een groen lampje wat constant brand op de rookmelder op stroom. De batterij rookmelder heeft geen groen lampje. Nog een verschil is dat als de batterij leeg is de rookmelder op 230 volt dat het "piep" signaal blijft, ook als u de batterij uit de rookmelder haalt. Dit komt omdat de rookmelder nog op stroom zit aangesloten. De batterij rookmelder stopt met piepen als u de batterij eruit haalt. 

Uw rookmelder piept, wat kan de oorzaak zijn?

Een (bijna) lege batterij:

Een enkele piep of twee piepjes elke minuut of 40 seconden

Als een rookmelder om de minuut piept of chirpt is dat een teken dat de batterij vervangen moet worden. Meestal laat een rookmelders dit piepje om de 40 seconden horen en het gebeurt vaak aan het begin van de nacht. Zie onderstaande filmpjes


Het kan zijn dat u het piepje overdag niet meer hoort. Dit heeft te maken met het feit dat het overdag warmer in huis is dan in de nacht. Batterijen kunnen niet zo goed tegen een temperatuurverschil en lijken snachts voor de rookmelder leeg te zijn. Als het piepje dag en nacht hoorbaar is heeft u dan nog meestal, afhankelijk van het type rookmelder, een aantal dagen om de batterijen te vervangen.

De rookmelder is vuil en moet schoongemaakt worden

rookmelder schoonmaken met de stofzuigerHet staat in elke handleiding van elke rookmelder die niemand leest. Rookmelders moeten regelmatig worden schoongemaakt om de levensduur te verlengen en vals alarm te voorkomen.

Reinigen doet u met de stofzuiger en een opzetborstel, neem de tijd en zuig de rookmelders vanaf alle kanten schoon. Neem als laatste de rookmelder af met een licht vochtige doek. Er kunnen soms vliegenpoepjes op een rookmelder zitten, dat gaat er niet af met de stofzuiger.
 

Na 10 jaar batterij vervangen de gehele rookmelder vervangen

Rookmelders gaan maximaal 10 jaar mee, daarna zijn ze door vuil en stof niet meer betrouwbaar en kunnen ze ook zomaar vals alarm geven. Een goede rookmelder van een bekend merk heeft op de onderkant of zijkant de datum van vervanging staan. Staat deze er niet dan staat er soms nog wel het jaar op wanneer de rookmelder gemaakt is. Tel daar 10 jaar bij op en u weet wanneer u de rookmelder moet vervangen voor een nieuwe rookmelder. Kijk op de volgende pagina voor nieuwe batterij rookmelders en op deze pagina voor rookmelders op stroom. Mocht u het niet zeker weten of u wilt hulp en advies neem dan contact met ons op via de contact pagina, wij helpen u graag.

De rookmelder is defect

Het komt soms voor dat een rookmelder defect is. Als u de batterij al heeft vervangen en de rookmelder blijft piepen dan is deze defect. Dat geven sommige rookmelders aan met piepjes, andere rookmelders hebben een geel lampje om dit aan te geven. Lees de handleiding om er zeker van te zijn wat er met uw rookmelder aan de hand is. Komt u er niet uit neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 | Meer

Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij elk bezoek aan onze webwinkel. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Geef s.v.p. eenmalig akkoord voor het gebruik van cookies.

Contactgegevens

Wij zijn op werkdagen telefonisch
bereikbaar tussen 9:00 en 17:00.
Wilt u door ons gebeld worden?
Stuur uw nummer naar 
info@naqubo.nl


Wij hebben geen fysieke winkel, afhalen
van bestellingen kan in overleg.
Het afhaaladres is:

De Wetering 90 1741DK Schagen

KVK 58660763

BTW NL001600774B32

Lees meer over

Wij zijn aangesloten bij WebwinkelKeur